CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

nuffnang

07 June 2010

Aku Dan Universiti Sains Malaysia


Saban tahun... aku pasti akan akan ke USM.

Cerita bermula apabila aku kawin keturunan anak mami. Apabila melalui dekat usm..... kalau tak silap tahun tu tahun 1989. Bila agaknya hendak aku masuk u..... sewaktu aku guru lepasan maktab. Memang ada azam jugak nak masuk u.... nak sambung balik belajar. Sebenarnya aku pernah masuk Universiti Malaya, tapi keluar.... tak ada duit. Sedih juga... tapi aku berazam bahawa pasti aku akan masuk u juga pada suatu masa nanti

Alhamdullillah, tahun 1995 aku mendapat tawaran juga di universiti....... maka jadi lah aku sebagai pelajar.....belajar laa bagai hendak rak, akhirnya tamat. Jadilah aku cikgu ijazah.

Tapi apa yang menarik adalah aku saban tahun akan ke Pulau Pinang. Maklumlah suku sakat isteri aku dari Teluk Kumbar. So, kenalah balik kampung dan menjadikan sebagai distinasi perlancungan keluarga kami. Bukit bendera..... Sudah sampai, tidak jadi naik ... anak aku dah jemu. Batu Feringgi aku dah tahu berapa kali kena lap. Paling kurangpun coner kiri atau koner kanan.

Sejauh mana hubungan aku dengan usm memang erat.

Apa yang menjadikan aku dan Pulau Pinang lebih erat kerana LORONG KULIT. Kalau hampa mai Pulau Pinang tak singgah dan tak mau mana Lorong kulit, hampa semua belum sampai penang lagi. Tu...... dia, punya laaa seronok, doh kecoh kalau pi sana. Anak-anak aku kalau habaq nak pi lorong kulit, tu dia..... depa kata syuk sangat.

Ada apa yang menarik di lorong Kulit. Terdapatnya pelbagai barangan jualan seperti pasar di mana-mana. Tetapi yang menarik adalah barangan lusuh dan baru. Barangan antik lagilah banyak. Kalau hilang kasut selipar sebelah, carilah sebelah lagi di Lorong Kulit. Kalau nak cari jam lama, ubat kuat, bunga, baju baru, bundle, buahanm, kueh..... laksa dan apa saja ada. tak wujud di mana-mana di Malaysia. Cermin mata, dari zaman 60an, elvis presley.... sampai sekarang ada. Ada barang dio Bukit jambul...ada di Lorong kulit.

Dulu sewaktu aku kuliah di USM, pagi tidak ada kuliah..... pasti aku, fuad, mizan, mail, mail ann, ismadi dan nordin pasti kuliah kat sana. Minum dulu, pekena laksa penang .... dah kencang, maka kami pun tawaf laa kat Lorong Kulit. Jualan ubat kuat.... tempat utama, baju baundle dan barangan antik menjadi pilihan. so... siapa yang pergi Penang tanya kat mana Lorong Kulit dekat belakang Stadium Negeri Pulau Pinang

Tidak lupa cd cetak rompak...RM5 aje...sampai sekarang masih lagi harga tu. Aku baru balik hantar anak aku temuduga di USM. Ambil kos Mass Com. makan tengah hari dekat PJ Hilton. Budak USM tau laa mana dia desa siswa PJ Hilton.

0 ulasan:

nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...