CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

nuffnang

20 August 2010

Aku dan sholat Terawih Dan More....

Memang aku berasal daripada kampung Sungai Sireh, Tanjong Karang, Selangor Darul Ehsan.

Sebagai anak kampung, aku dan kawan-kawan akan turut serta bersama penduduk kampung akan menunaikan sholat terawih pada setiap bulan Ramadhan. Satu amalan ikutan aku... ikut-ikut saja pada mulanya.

Itu dulu... tapi kini dah berubah, aku akan menanti akan kehadiran bulan Ramadhan dengan penuh kesyukuran dan merasakan amat bertuah apabila bulan ini menjelma. Aku dan isteri aku biasanya akan meningkatkan amalam kami. Kami akan bersholat terawih dengan sepenuhya...biasanya aku akan sholat kat masjid atau surau...isteri aku pula kat umah saja...sambil jaga anak aku Siti Sarah.

Pada tahun ini laaa pertama kali aku pergi sholat dengan aku Ibrahim.... kalau tidak kami akan pergi bertiga dengan anak sulung aku...Muhammmad Adam. Tahun ni dia ada kat USM. Harapan aku agar dia juga bersholat terawih macam aku juga seperti amalan dia sebelum ini. kadang-kadang buat 8 ....kadang-kadang 20 jugak... hehehehe.

Dulu aku aku sholat terawih bukan kerana amalan...tetapi sekadar nak main dengan kawan...main galah panjang laa.....main police century, main gila-gila...main nyorok-nyorok dan sebagainya laaa. Janji main.

Dulu mercun tak kisah....melantak laaa mercun sampai puas..... orang tua sembahyang.... kami budak budak melantak main aje. Seronoknya laaaa.

Main ni apabila morenya sedap........,
waktu awal sembahyang, kawan akan cakap..... malam ini makan ape..... kalau bubur kanji, alamat balik laa kami malam tu awal ....tak payah main. Tapi kalau nadi gulai ayam, bihun sup.. mee goreng..... wow ....tunggu laaa sampai habis terawih....bukan sembahyang, tapi main aje.
bukan mudah nak merasa bihun sup ni...gulai ayam.... kerana setahu aku nak rasakan keenakan daging ayam apabila ada kenduri, raya dan more....lain-lain hari usah mimpi laa nak rasa makan daging ayam. Berbanding pada waktu kini. Tengah malam pun boleh dapat ayam KFC.

Waktu sembahyang......dalam saf, kawan sebelah bukan baca fatihah pun ..... akan sebut...

bubur kacang-bubur kacang bubur kacang-bubur kacang bubur kacang-bubur kacang bubur kacang-bubur kacang bubur kacang- bubur kacang bubur kacang-bubur kacang..... alamat sembahyang pu tak habis...dah tuang. Itu dulu......

Kalau cakap nasi..nasi..nasi..nasi......nasi..nasi..nasi..nasi......nasi..nasi..nasi..nasi......nasi..nasi..nasi..nasi..
....nasi..nasi..nasi..nasi......nasi..nasi..nasi..nasi...... sampai habis terawih laaa kami main. Orang salam dalam masjid...kami akan duduk berbaris tunggu makan....sedapnya makan.

Pas habis makan...kami main gendang...... aku tak tau macam mana nak cakap, tapi kalu suruh main sampai sekarang aku ingat....main 3 orang. Yang pertama ketek aje....ke 2 pulun kuat kuat-kuat... dan yang ke 3 pula akan main dengan irama.... aku tau iramanya sampai sekarang.
Nak cakap tau...... sekarang dah tak ada semua ini...... anak aku lebih suka main internet...ninja saga, terutama Ibrahim...kalau hawa...dengan koreanya..... boleh cakap korea kut dah sekarang ni...hehehehe, aku suka pantau aje...dan kalau ada masa tulis laaa blog aku ni.......

Indahnya saat itu...... zaman kanak-kanak.

0 ulasan:

nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...